projekmmoCari Makan

Siang malam, Abam pilih ‘terbaik’ Haji Tapah

Pelakon dan pelawak Abam menyifatkan kari dan nasi kandar di restoran Haji Tapah di Jalan Gombak sebagai 'terbaik'. — Foto ihsan Instagram/Abam Bocey Pelakon dan pelawak Abam menyifatkan kari dan nasi kandar di restoran Haji Tapah di Jalan Gombak sebagai 'terbaik'. — Foto ihsan Instagram/Abam Bocey KUALA LUMPUR, 21 Feb — Berhasrat menurunkan 40 kilogram berat badan pada tahun ini, pelawak Abam kini dalam proses mengawal pengambilan makanan.

Abam, nama popular Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, berkata usaha itu tidak mustahil dilakukan dengan mengamal cara pemakanan yang sihat.

Peserta Bintang Bersama Bintang ini bagaimanapun tidak keberatan untuk berkongsi lokasi makanan kegemarannya kepada ProjekMMO.

Biasanya terlepas waktu sarapan, Abam mengesyorkan kepada pembaca mencuba sendiri keenakan nasi kandar Haji Tapah di Medan Idaman di sini.

“Saya jarang bersarapan. Kalau tengah hari saya makan nasi kandar di Batu 6 Jalan Gombak di Medan Idaman, restoran Haji Tapah.

Nasi kandar dengan kuah kari, kacang bendi dan ayam goreng di restoran Haji Tapah pilihan seorang pengunjung. — Foto ihsan Four Square/Aisyah ZNasi kandar dengan kuah kari, kacang bendi dan ayam goreng di restoran Haji Tapah pilihan seorang pengunjung. — Foto ihsan Four Square/Aisyah Z“Nasi kandarnya lain daripada yang lain. Tekak saya mahukan yang terbaik sebab saya seorang tukang masak.

“Nasi kandar tempat lain tidak kena dengan tekak saya walau orang kata sedap. Saya rasa nasi kandar paling sedap di Kuala Lumpur ada di sana,” katanya.

Restoran yang dibuka dari awal pagi hingga lewat malam ini turut menyediakan roti canai selain aneka lauk pauk yang berasaskan kari.

Memiliki saingan terdekat dengan nasi kandar Deen, restoran ini dekat di hati Abam kerana menu yang disediakan sukar dibandingkan di tempat lain.

“Kari campur dan ayam gorengnya, saya boleh beri gred A. Kalau ada masa nanti, bolehlah kita pergi bersama.

Restoran nasi kandar Haji Tapah di Medan Idaman, Jalan Gombak yang dirakam Google pada Oktober 2013.Restoran nasi kandar Haji Tapah di Medan Idaman, Jalan Gombak yang dirakam Google pada Oktober 2013.“Kedainya tidaklah ramai orang tetapi pengunjung datang bersilih ganti,” katanya.

Terletak di tepi Jalan Gombak, restoran di Jalan Jernai 3 Medan Idaman senang dicari jika pengunjung yang berhasrat mencuba sendiri.

Ahli kumpulan Bocey ini berkata pilihan makan malamnya juga di restoran sama namun memilih meratah tomyam panas.

Lagi Video di MMOTV