projekmmoCari Makan

Menu unik di Sungai Buloh, siput sedut keju

Makanan laut dimasak dengan kuah susu mentega (butter milk) di warung Izi Stesen di Bandar Baru Sungai Buloh. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenMakanan laut dimasak dengan kuah susu mentega (butter milk) di warung Izi Stesen di Bandar Baru Sungai Buloh. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenKUALA LUMPUR, 7 Mac ― Siput sedut biasanya dimasak lemak cili api, namun pernahkah kita terfikir ia boleh dipadankan dengan keju?

Hidangan unik ini boleh dinikmati di Izi Stesen yang terletak di depan Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Sungai Buloh.

Pemiliknya Nur Syairah Zainal Abidin, 33, berkata beliau mendapat ilham membuat menu menarik berkenaan kerana mahukan kelainan. 

“Sebelum ini kita sudah ada ‘shell out’ asam pedas, jadi kita perah otak supaya ada satu lagi menu unik,” katanya kepada ProjekMMO semalam. 

Siput sedut dimasak dengan keju, menu unik yang sukar diperolehi di tempat lain. — Foto ihsan Facebook/Jelajah MayaSiput sedut dimasak dengan keju, menu unik yang sukar diperolehi di tempat lain. — Foto ihsan Facebook/Jelajah Maya“Memandangkan sekarang banyak makanan digabungkan dengan keju, jadi terfikir untuk olah siput sedut dan dicampurkan dengan keju.”

Dikenali juga siput belitung, atau Cerithidea obtusa, siput sedut keju di Izi Stesen tersebar luas di media sosial hujung tahun lalu.

Syairah berkata sejak menular berita tersebut, gerainya kini berjaya menghabiskan 6 hingga 10 kilogram siput sedut setiap hari. 

Bekalan siput diperoleh dari pembekal dari Kuala Selangor dan Selayang. 

Hidangan makanan laut gaya ‘shell out’ dengan asam pedas, satu lagi keunikan di Izi Stesen. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenHidangan makanan laut gaya ‘shell out’ dengan asam pedas, satu lagi keunikan di Izi Stesen. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenSiput sedut direbus terlebih dulu, selepas itu dimasak dengan mentega, susu, ditabur keju dan dibakar bersama serbuk cili. 

Sepinggan sajian ini, dengan lebih 30 siput sedut, dijual RM19. 

Sementara hidangan “shell out” asam pedas berharga RM35 untuk dua orang atau RM60 untuk tiga hingga empat orang. 

Terdapat juga udang karang keju yang dijual dengan harga promosi RM110. 

Pelanggan Izi Stesen sedang asyik menikmati pelbagai juadah makanan laut yang menarik di sini. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenPelanggan Izi Stesen sedang asyik menikmati pelbagai juadah makanan laut yang menarik di sini. — Foto ihsan Facebook/IZI StesenTerletak di No 4 Gerai MBSA di Jalan Kuala Selangor, gerai ini dibuka setiap hari kecuali Isnin dari 4.30 petang hingga 12 tengah malam.

Taip saja Izi Stesen di aplikasi Waze atau peta Google di telefon anda. 

Semak Facebook dan Instagram Izi Stesen atau hubungi 016 293 2345 untuk pertanyaan atau tempahan. Mereka juga menyediakan khidmat katering.

Lagi Video di MMOTV