projekmmoCari Makan

Dikukus 16 jam, kuih bakul ada pantang larang

Thor Ge Seong menyusun kuih bakul atau 'Nian Gao' yang siap dikukus selama 16 jam. — Foto BernamaThor Ge Seong menyusun kuih bakul atau 'Nian Gao' yang siap dikukus selama 16 jam. — Foto BernamaBALIK PULAU, 8 Feb — Bagi masyarakat Tionghua, kuih bakul atau “Nian Gao” adalah antara hidangan wajib untuk sambutan Tahun Baharu Cina, namun ia menjadi lebih istimewa jika dimasak mengikut cara tradisional.

Mereka meminati kuih bakul tradisional yang menggunakan tepung beras pulut dikisar dengan gula sebelum diisi dalam balutan daun pisang, berbanding kuih bakul yang disediakan menggunakan kaedah moden dan dijual di pasar raya.

Pembuat kuih bakul, Thor Ge Seong, 60, dari Kampung Pantai Acheh berkata sejak dua generasi lepas, keluarganya berkumpul dua minggu sebelum perayaan Tahun Baharu Cina untuk menghasilkan kuih bakul.

“Saya belajar resipi membuat kuih ini daripada nenek dan sejak dari sekolah rendah lagi, saya  membantu keluarga dalam menghasilkan kuih bakul untuk memenuhi pemintaan menjelang Tahun Baharu  Cina,” katanya kepada Bernama.

Walaupun proses menghasilkan kuih bakul secara tradisional agak rumit dan memakan masa panjang, Thor berkata beliau, yang dibantu isteri P. Phan Nee, 51 serta dua anak dan menantu, mampu menghasilkan hampir 120 biji kuih bakul setiap hari.

P. Phan Nee menuang adunan ke acuan yang dilapik daun pisang bagi menghasilkan aroma wangi dan mengekalkan keaslian kuih. — Foto BernamaP. Phan Nee menuang adunan ke acuan yang dilapik daun pisang bagi menghasilkan aroma wangi dan mengekalkan keaslian kuih. — Foto BernamaSetiap  hari, beliau akan memproses sekurang-kurangnya 30 kilogram beras pulut pada waktu malam untuk dijadikan tepung sebelum dibancuh dengan air bercampur gula putih.

“Adunan itu kemudian dimasukkan ke dalam acuan yang dialas dengan daun pisang bagi menimbulkan aroma yang menyelerakan namun, proses yang paling sukar adalah mengukus kuih bakul atas tungku dengan apinya dinyalakan daripada kayu rambutan,” katanya.

Thor berkata bagi mendapatkan kuih bakul yang berkilat dan berwarna kemerahan, ia perlu dikukus selama 16 jam dalam kuali besar bermula pada waktu sebelum subuh.

“Saya akan bergilir-gilir dengan isteri untuk menjaga api dan air dalam kuali tersebut di mana kuih akan siap masak pada 7 malam sehari kemudian,” katanya.

Menurutnya penghasilan kuih bakul tradisional perlu mengamalkan cara-cara tradisi seperti suasana sekitar rumah perlulah harmoni kerana, mengikut pantang larang kaum Tionghua, jika keadaan sebaliknya, kuih bakul tidak akan masak walaupun dikukus lama.

“Amalan lama seperti menggantung sebilah pisau dan kulit limau di atas tudung pengukus juga harus dipatuhi bagi mengelak perkara tidak diingin berlaku,” katanya.

P. Phan Nee menutup pengukus selepas memasukkan susunan kuih bakul. Kuih bakul yang berkilat dan berwarna kemerahan perlu dikukus selama 16 jam. — Foto BernamaP. Phan Nee menutup pengukus selepas memasukkan susunan kuih bakul. Kuih bakul yang berkilat dan berwarna kemerahan perlu dikukus selama 16 jam. — Foto BernamaSementara itu, Ch'ng Boon Aun, 28, berkata bapa mertuanya menghasilkan kuih bakul dalam tujuh saiz berbeza mengikut berat dan dijual pada harga RM19.00 sekilogram kepada pelanggan di pasar-pasar sekitar kawasan tempat tinggal mereka.

Keistimewaan kuih bakul Thor adalah warna keemasan berkilat yang menjadikan kuih tradisional itu mendapat pemintaan yang tinggi dalam kalangan masyrakat Cina.

“Setiap tahun, ramai pembekal khususnya dari kawasan Balik Pulau membuat tempahan kuih ini manakala sebahagiannya, saya jual sendiri kepada pelanggan di pasar-pasar berhampiran,” katanya.

Ch'ng, yang berkerja sepenuh masa sebagai tukang paip, berharap generasi muda sekarang dapat mengekalkan penyediaan kuih bakul secara tradisional supaya identiti masyarakat Cina tidak pudar ditelan arus pemodenan. — Bernama

Lagi Video di MMOTV