projekmmoCari Makan

Ajak gemar lontong Pak Kassim, urat masak lemak

Lontong di gerai Pak Kassim di Kluang menjadi pilihan Ajak Shiro bersarapan jika pulang ke sana. ― Foto ihsan Facebook/Mohd Shafiq Abdul GhaniLontong di gerai Pak Kassim di Kluang menjadi pilihan Ajak Shiro bersarapan jika pulang ke sana. ― Foto ihsan Facebook/Mohd Shafiq Abdul GhaniPETALING JAYA, 5 Mac — Tewas kepada Mark Adam dalam saingan Bintang Bersama Bintang (BBB) malam tadi, pelawak Ajak Shiro masih memberi saingan.

Ajak, nama popular Mohd Hanaffi Razak, tampil bersama Shahrol membawakan sketsa di rumah orang tua, namun gagal membawa pulang RM100,000.

Bapa kepada tiga orang anak ini akan terus menemani peminatnya di radio Hot FM dan Melodi yang ke udara setiap Ahad di TV3.

Selain lontong, Ajak Shiro juga menikmati urat masak lemak gaya Minang di restoran Sari Ratu Prima. ― Foto ihsan Instagram/Ajak ShiroSelain lontong, Ajak Shiro juga menikmati urat masak lemak gaya Minang di restoran Sari Ratu Prima. ― Foto ihsan Instagram/Ajak ShiroBercakap soal makanan, pelawak berasal dari Kluang, Johor ini mencadangkan gerai Lontong Pak Kassim sebagai lokasi sarapan jika di sana. 

“Gerai ini memang popular dengan ayam rendangnya yang diletak di dalam lontong. Ayamnya pula sangat rapuh,” katanya kepada ProjekMMO.

Terletak di Jalan Dato Sulaiman Mohd Noor di Taman Kluang Baru, gerai ini turut menghidangkan nasi lemak, mi ayam dan mi telur.

Gerai yang dibuka sejak 1960-an ini menjadi pilihan penduduk setempat yang memilih untuk bersarapan dan menikmati makan tengah hari.

Gerai Pak Kassim Lontong di Kluang yang dibuka sejak beberapa dekad menjadi pilihan penduduk Kluang. ― Foto ihsan Facebook/Faizal Hijjaz IIIGerai Pak Kassim Lontong di Kluang yang dibuka sejak beberapa dekad menjadi pilihan penduduk Kluang. ― Foto ihsan Facebook/Faizal Hijjaz IIIMakan tengah hari pula Ajak mencadangkan Restoran Sari Ratu yang terletak di Dataran Sunway, Kota Damansara di sini.

Makanan dan minuman selera nasi Padang, Sumatera ini menjadikan Ajak pengunjung setia restoran ini.

“Di sana saya suka makan urat masak lemak. Di sana juga ada air avokado, memang terbaik, siap ditambah coklat di dalamnya,” katanya.

Terkenal dengan gulai cumi dan sambal goreng udang petai, restoran ini memiliki enam cawangan di sekitar Lembah Klang.

Avokado bersama coklat, antara minuman kegemaran ramai di Indonesia, disediakan di restoran Sari Ratu Prima. ― Foto ihsan Sari Ratu PrimaAvokado bersama coklat, antara minuman kegemaran ramai di Indonesia, disediakan di restoran Sari Ratu Prima. ― Foto ihsan Sari Ratu PrimaPada sebelah malam pula, Ajak lebih selesa menikmati hidangan di rumah bersama isteri dan anak-anak.

Walau sibuk sebagai guru, isterinya Afifah Amin tetap sedia memenuhi selera suami yang sibuk bertugas sebagai penghibur.

“Di rumah saya suka makan sambal udang hasil air tangan isteri saya. Dia juga suka masak sagu gula Melaka,” katanya.

Lagi Video di MMOTV