projekmmoBerita

Zaid Ibrahim bebas kes tulisan jelik pada Najib

Mahkamah Sesyen melepaskan dan membebaskan Datuk Zaid Ibrahim daripada tuduhan membuat kenyataan jelik terhadap Datuk Seri Najib Razak. ― Foto oleh Yusof Mat IsaMahkamah Sesyen melepaskan dan membebaskan Datuk Zaid Ibrahim daripada tuduhan membuat kenyataan jelik terhadap Datuk Seri Najib Razak. ― Foto oleh Yusof Mat IsaKUALA LUMPUR, 11 Jan ― Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepaskan dan membebaskan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim daripada pertuduhan membuat kenyataan bersifat jelik terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang disiarkan di dalam blognya, tiga tahun lalu.

Hakim Zaman Mohd Noor membuat keputusan itu terhadap  Zaid, 67, selaku Orang Kena Saman (OKS) tanpa memanggilnya membela diri terhadap pertuduhan itu setelah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie di akhir kes pendakwaan.

Zaman dalam penghakimannya berkata terdapat kelompongan dalam kes pendakwaan selain percanggahan kenyataan antara saksi-saksi pendakwaan.

“Mangsa dalam kes ini juga tidak dipanggil untuk memberi keterangan bagi mengetahui sama ada beliau terkesan dengan kenyataan yang dikeluarkan Zaid.  Oleh yang demikian, OKS dilepaskan dan dibebaskan tanpa dipanggil membela diri,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Laden kemudiannya memberitahu media bahawa pihak pendakwaan akan merayu terhadap keputusan itu di Mahkamah Tinggi.

Pada 4 Disember 2015,  Zaid yang juga anggota DAP dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas pertuduhan menggunakan perkhidmatan aplikasi internet dan secara sedar membuat serta memulakan pernyataan yang bersifat jelik di laman http://www.zaid.my bertajuk “Rally Behind Tun Dr Mahathir Mohamad” dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Dia yang diwakili peguam M. Puravalen didakwa melakukan kesalahan tersebut di Pejabat Unit Siasatan Jenayah Terkelas, Bukit Aman di sini pada 3.20 petang, 3 September 2015.

Pendakwaan  mengikut Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233 (3) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya.

Pada 2 September 2015, Zaid memberi ucapan di Kelab Diraja Selangor, di sini dan kemudian memuat naik ucapan itu di dalam blog beliau pada keesokannya.

Ucapan itu juga dibacakan di dalam mahkamah semasa dia didakwa pada 4 Disember 2015.

Seramai 10 saksi pendakwaan dipanggil untuk memberi keterangan pada perbicaraan kes itu. ― Bernama

Lagi Video di MMOTV