projekmmoBerita

WHO saran 5 gram, penduduk Malaysia ambil 7.15 gram garam

Kajian rintis Kementerian Kesihatan pada 2015 menunjukkan golongan berumur 18 tahun ke atas mengambil lebih banyak garam. — Foto AFPKajian rintis Kementerian Kesihatan pada 2015 menunjukkan golongan berumur 18 tahun ke atas mengambil lebih banyak garam. — Foto AFPPUTRAJAYA, 14 Mac — Kadar purata pengambilan garam rakyat Malaysia ialah 7.15 gram sehari berbanding lima gram sehari seperti yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kata menteri kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata kajian rintis Kementerian Kesihatan pada 2015 menunjukkan golongan berumur 18 tahun ke atas mengambil lebih banyak garam.

Katanya ini boleh menyebabkan penyakit hipertensi atau darah tinggi  yang boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok serta boleh membawa kepada kematian.

Bercakap kepada pemberita bersempena Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2018 di sini hari ini, Dr Subramaniam berkata kebanyakan orang tidak sedar bahawa mereka telah mengambil garam secara berlebihan dalam diet seharian.

“Rakyat perlu ubah budaya pengambilan garam dan amalkan budaya sihat. Ada keperluan untuk mengurangkannya bagi menjamin kesihatan mereka,” katanya.

Menurutnya, antara 20 jenis makanan yang kerap dimakan dan menyumbang pengambilan garam yang paling tinggi adalah kicap cair, nasi goreng, telur dadar, nasi lemak, kicap pekat, roti canai, sup daging, sos tiram, mee segera, sos cili atau tomato, sambal belacan, budu, ikan masin, stok perisa, makanan ringan, makanan di dalam tin serta makanan diproses.

"Waktu kita makan di rumah atau di restoran, mesti ada botol kicap di atas meja. Secara automatik, orang mahu menambah kicap pada makanan mereka.

Kurang satu paras sudu teh sehari

"Saya seru kepada semua rakyat Malaysia agar lebih prihatin dengan mengurangkan garam kepada lima gram sehari atau kurang daripada satu paras sudu teh sehari.

"Saya percaya penggunaan garam sukar dikawal terutama dalam kalangan kanak-kanak memandangkan kumpulan itu gemar memakan keropok dan makanan segera.

"Kementerian Kesihatan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan bagi memastikan pengusaha kantin menyediakan makanan sihat kepada para pelajar di sekolah-sekolah," kata Dr Subramaniam.

Dalam minggu Kesedaran Garam Sedunia yang disambut selama seminggu bermula 12 Mac bertemakan 5 Capai 5 Gram Garam, beliau berkata mesej utama adalah untuk mengingatkan kembali kepada orang ramai tentang kesan bahaya pengambilan garam secara berlebihan, serta mencadangkan lima langkah untuk berbuat demikian.

Langkah-langkah itu adalah pilih makanan secara sihat, baca dan bandingkan label sebelum membeli makanan, beransur-ansur kurangkan garam dalam resipi kegemaran, elakkan garam, kicap dan sos daripada dihidangkan semasa makan serta gantikan garam dengan rempah ratus dan perisa asli semasa memasak untuk menambah perisa.

"Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan segar serta kurangkan makanan berproses. Amat digalakkan rakyat untuk kerap makan di rumah dan bawa makanan yang dimasak di rumah ke tempat kerja," katanya.

Peraturan label sodium

Dalam pada itu, Dr Subramaniam juga menegaskan pihak kementerian sedang mempercepatkan peraturan pelabelan sodium yang wajib untuk semua produk makanan berproses serta bekerjasama dengan pihak industri makanan untuk melaksanakan Reformulasi Produk Makanan.

Bagaimanapun, katanya semua usaha yang bertujuan untuk mengurangkan kandungan garam dalam produk yang tinggi kandungan garamnya, masih dalam peringkat awal pelaksanaannya dan memerlukan komitmen serta sokongan jitu daripada semua individu dan pihak terlibat.

"Semoga segala usaha ini untuk mengurangkan pengambilan garam dapat membantu untuk mencegah dan mengawal penyakit hipertensi dan komplikasinya, dan seterusnya dapat mengurangkan kematian pramatang dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Kajian menunjukkan satu daripada tiga penduduk dewasa di negara ini menghidap hipertensi manakala satu daripada lima penduduk dewasa tidak mengetahui mereka menghidapi penyakit itu,”  katanya. — Bernama

Lagi Video di MMOTV