projekmmoBerita

TMB: Ramai kerja di Singapura, kenapa tak salahkan Malaysia?

Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menyifatkan BN cuba mempolitik isu pekerjaan di Kelantan sehingga rakyatnya berhijrah, menjelang pilihan raya umum. — Foto oleh Yusof Mat IsaDatuk Mohd Amar Nik Abdullah menyifatkan BN cuba mempolitik isu pekerjaan di Kelantan sehingga rakyatnya berhijrah, menjelang pilihan raya umum. — Foto oleh Yusof Mat IsaPETALING JAYA, 13 Mac — Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mempersoal mengapa kerajaan pusat tidak dipersalahkan susulan ramai rakyat Malaysia bekerja di Singapura.

Timbalan menteri besar itu berkata BN cuba mempolitik isu pekerjaan di Kelantan sehingga rakyatnya berhijrah, menjelang pilihan raya umum, lapor Malaysiakini.

“Orang Malaysia pergi kerja di Singapura berapa ramai? Beribu orang Malaysia masuk ke Singapura setiap hari,” kata naib presiden PAS itu malam tadi. 

“Kenapa tak kerja di Malaysia? Maknanya tiada kerjalah di Malaysia kalau macam itu,” katanya lagi dalam ceramah di Kampung Petani, Sering, di Kota Baru. 

Mengulas lanjut isu kekurangan pekerjaan di Kelantan, wakil rakyat Panchor itu menegaskan “bukan disebabkan faktor peluang pekerjaan tapi tabiat rakyatnya”. 

“Kenapa nak salahkan kerajaan negeri orang Kelantan suka keluar berhijrah. Dah tabiat orang Kelantan suka keluar, berjalan tempat orang,” kata Mohd Amar.

Bahkan, katanya rakyat asing seperti warga Bangladesh, Nepal dan Pakistan turut datang negeri Cik Siti Wan Kembang itu untuk berkerja. 

“Ini nak beritahu [peluang] kerja banyak, kita kata tak ada kerja sebab kita tak mohon. Tengok di kilang-kilang, berapa ramai orang Bangladesh dan Nepal,” katanya.

Lagi Video di MMOTV