projekmmoBerita

Tiada air buat dialisis, pesakit dalam bahaya

Penduduk rumah pangsa Sri Melaka di Cheras mengalami masalah air pada November 2016. Masalah sama berulang 2 Mac lalu. ― Foto ihsan Facebook/Hj Jelani Ugoh Penduduk rumah pangsa Sri Melaka di Cheras mengalami masalah air pada November 2016. Masalah sama berulang 2 Mac lalu. ― Foto ihsan Facebook/Hj Jelani Ugoh KUALA LUMPUR, 9 Mac — Masalah bekalan air yang berlarutan di Lembah Klang sejak beberapa hari lalu bukan hanya membebankan, namun mengancam nyawa.

Demikian derita yang ditanggung pesakit buah pinggang akibat gagal melakukan rawatan dialisis kerana masalah bekalan air, lapor Harian Metro.

“Hari ini [Khamis] saya datang sekali lagi masih tidak boleh buat rawatan. Saya tidak tahu nak buat macam mana.

“Saya serta rakan sangat perlukan rawatan dialisis ini. Ini bukan main-main, ini membabitkan nyawa kami.

“Saya terpaksa menahan rasa lapar dan dahaga. Kali terakhir saya makan tengah hari semalam [Rabu].

“Pagi tadi [Khamis] saya hanya minum sedikit air berikutan takut air dalam paru-paru penuh,” kata suri rumah Tasmina Udin, 60.

Derita sama turut ditanggung pensyarah Universiti Teknologi Mara Shah Alam yang masih belum menjalankan rawatan dialisis sejak ketiadaan air.

Dr Kamarulzzaman Mohamed, 54, berkata mereka bakal menanggung akibat jika masalah air berlarutan dan gagal membuat rawatan dialisis.

“Hari ini [Khamis] pun tidak boleh buat rawatan. Saya terpaksa bergantung dengan ubat lawas air kencing bagi membuang sisa kotor dalam badan.

“Pernah sekali saya tidak buat rawatan dialisis menyebabkan saya sesak nafas,” beliau dilaporkan berkata.

Sementara itu, terdapat sekolah dan hospital menerima kesan selepas gangguan air berlanjutan sehingga hujung minggu ini.

Pembantu tadbir kanan Sekolah Islam Darul Ehsan di Subang Jaya berkata satu pekeliling sudah dikeluarkan bagi penutupan sekolah hari ini.

“Akibat pemotongan air ini, kakitangan dan pelajar sekolah tidak dapat untuk mengambil wuduk dan menggunakan tandas,” kata Kamariah Nasir.

“Selain menghalang proses penyediaan makanan dan minuman.”

Lagi Video di MMOTV