projekmmoBerita

Siswa cuci kasut, raih RM2,000 tampung belajar

Siswa UPSI Mohamad Haziq Mahmood, 24, meraih RM2,000 dengan membersih kasut jenis ‘sneaker’. — Foto ihsan Facebook/Haziq HM Siswa UPSI Mohamad Haziq Mahmood, 24, meraih RM2,000 dengan membersih kasut jenis ‘sneaker’. — Foto ihsan Facebook/Haziq HM

KUALA LUMPUR, 14 Mac — Seorang siswa meraih RM2,000 sebagai pendapatan sampingan setelah bekerja tukang cuci kasut khususnya jenis ‘sneakers’.

Mohamad Haziq Mahmood, 24, mengguna wang itu bagi menampung pengajian  pendidikan seni di Universiti Pendidikan Sultan Idris, lapor Harian Metro.

Minat serius dalam pekerjaan itu mendorong pelajar itu menceburinya dua tahun lalu walau dianggap bukan pekerjaan popular oleh mahasiswa.

“Namun mereka tidak sedar kerana dengan hanya melakukan pekerjaan mencuci kasut, saya mampu memperoleh pendapatan mencecah RM2,000 sebulan,” katanya.

Pemuda asal Felda Kahang Timur, Kluang ini mencuci kasut di tempat asalnya pada cuti semester dan di Tanjung Malim jika sesi pengajian bermula.

Sehingga kini, beliau telah mencuci lebih 500 pasang kasut. 

“Mereka mengepos kasut atau hantar sendiri bila ada kelapangan dan saya akan mengepos kembali kasut mereka selepas dicuci,” katanya.

Demi kepuasan pelanggan, Mohamad Haziq mengambil masa dua hingga tiga hari untuk mencuci. Jika tempahan banyak, beliau mengupah rakannya.

“Tukang cuci kasut adalah pekerjaan sampingan saja,” kata siswa tahun dua itu, yang mengambil upah RM20 hingga R30 sepasang bergantung pada jenis. 

“Namun pada masa akan datang saya bercadang memperluaskan lagi dengan membuka kedai bagi memudahkan orang ramai mendapatkan perkhidmatan.”

Lagi Video di MMOTV