projekmmoBerita

Mira Filzah ramai pengikut, tarik penonton muda ‘Nona’

Mira Filzah ketika diumumkan pengacara 'Nona' yang baru hujung tahun lalu, menggantikan Uyaina Arshad. — Foto oleh Choo Choy May Mira Filzah ketika diumumkan pengacara 'Nona' yang baru hujung tahun lalu, menggantikan Uyaina Arshad. — Foto oleh Choo Choy May KUALA LUMPUR, 1 Mac — Bekas pengacara "Nona" menggesa penonton memberi Mira Filzah lebih masa membuktikan kebolehannya mengemudi program itu.

Fiza Sabjahan berkata mengacara program TV3 itu bukanlah satu tanggungjawab mudah apabila ia sudah ke udara sejak 30 tahun lalu.

“Pengacaraan bukan ambil masa sehari dua. Ia makan bertahun. Apatah lagi program ini sudah lama dan ia ada satu kayu ukur tersendiri.

“Setiap penonton akan meletakkan standard tertentu bagi pengacara berkenaan. Mira masih baru mengacara beberapa episod.

“Masih ada ruang di mana penonton berikan Mira peluang untuk belajar, lama-kelamaan dia dapat rentak 'Nona' itu sendiri,” katanya kepada ProjekMMO.

Pelakon muda itu diberikan peluang mengacara "Nona" untuk tempoh setahun bermula awal tahun ini menggantikan Uyaina Arshad.

Pengacara "3 Juara" ini pernah ditegur bercakap terlalu laju, namun pada masa sama berjaya menaikkan jumlah tontotan sebanyak 10 peratus.

Bekas pengacara 'Nona' Fiza Sabjahan (foto) berharap pelakon Mira Filzah, kini mengacara program wanita itu, dapat menarik penonton muda. — Foto oleh Firdaus Latif Bekas pengacara 'Nona' Fiza Sabjahan (foto) berharap pelakon Mira Filzah, kini mengacara program wanita itu, dapat menarik penonton muda. — Foto oleh Firdaus Latif Fiza, 36, berkata Mira mampu menarik lebih ramai penonton program wanita itu kerana mempunyai ramai pengikut di media sosial.

“Kita lihat hari ini memang trend artis digunakan sebagai pengacara. Kelebihan Mira mungkin dari segi pengikutnya yang ramai di media sosial.

“Dengan adanya Mira mungkin boleh menambahkan lagi capaian penonton. Dia sendiri ada pengalaman mengacara. Mungkin dia boleh tarik minat orang muda.

“Kritikan boleh diambil untuk memperbaiki diri tetapi kalau banyak kritikan yang menjatuhkan, kita tidak boleh terlalu mengambil hati.

“Apa yang kita boleh buat betulkan diri dan teruskan berjalan,” katanya, yang percaya Mira memiliki gaya dan pesona tersendiri.

Dua tahun mengacara "Nona" bermula 2007, Fiza berkata menjadi pengacara bukanlah lesen personaliti itu untuk berdamping dengan kenamaan (VIP).

Katanya, banyak kerjaya lain yang lebih terdedah kepada tanggapan itu namun ia semua bergantung kepada niat.

“Saya tidak pernah menganggap begitu. Ia bergantung kepada individu. Saya dulu seorang pramugari. Kerjaya dulu lebih peluang untuk bertemu VIP.

“Berkawan dengan VIP itu bonus tetapi jika kita tahu tujuan dan niat kita dalam kerjaya ini untuk mencari rezeki, itu yang menjaga diri kita,” katanya.

Lagi Video di MMOTV