projekmmoBerita

KL banjir kilat lagi? Polis trafik sedia hadapi

Seorang lelaki, dipercayai pemandu, berada di atas bumbung teksi dekat pintu masuk utama Universiti Malaya dari arah Kuala Lumpur. — Foto ihsan Twitter/ BernamaSeorang lelaki, dipercayai pemandu, berada di atas bumbung teksi dekat pintu masuk utama Universiti Malaya dari arah Kuala Lumpur. — Foto ihsan Twitter/ BernamaKUALA LUMPUR, 13 Mei — Polis Trafik Kuala Lumpur kini bersiap siaga menghadapi bencana banjir kilat seperti yang melanda ibu negara semalam.

Ketuanya ACP Mohd Nadzri Hussain berkata pihaknya telah memaklumkan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tentang lokasi-lokasi yang berpontensi berlaku banjir.

“Kerja-kerja penyelenggaraan dan pemantauan dilakukan terutama di kawasan yang terlibat dengan projek pembangunan berhampiran jalan-jalan utama di sekitar pusat bandar raya di ibu negara.

“Kerjasama polis dan DBKL akan dipertingkatkan bagi aspek pengurusan krisis dan lalu lintas,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Selain itu, Mohd Nadzri berkata pihaknya akan melaksanakan pelan pengurusan lalu lintas semasa banjir seperti lencongan dan penutupan jalan bagi mengurangkan kesesakan jalan raya akibat bencana itu.

Beliau berkata pelan itu akan dilaksanakan apabila berlaku hujan lebat berpanjangan dan tanda-tanda akan berlaku banjir teruk di lokasi yang akan dikenal pasti kelak.

Mengulas mengenai keadaan banjir teruk di Jalan Sultan Abdul Halim dan pintu masuk utama Universiti Malaya (UM) semalam yang menyebabkan hampir 100 buah kenderaan terperangkap, Mohd Nadzri berkata seramai 15 anggota khas kawalan banjir ditugaskan di kedua-dua lokasi berkenaan.

“Anggota kita turut memberi bantuan menunda kenderaan yang terkandas sejak banjir melanda sehingga awal pagi tadi.

“Tiada kecederaan dan sebarang kemalangan jiwa dilaporkan berikutan air mulai naik separas pinggang dan berarus deras, mangsa yang terperangkap diselamatkan termasuk seorang wanita yang mengalami sesak nafas,” katanya.

Semalam, sebanyak empat jalan utama iaitu Jalan Bangsar, Jalan Semantan, Jalan Pantai Baharu dan Jalan Pudu dilaporkan terjejas akibat banjir kilat yang melanda ibu negara kira-kira 7.30 malam. — Bernama

Lagi Video di MMOTV