projekmmoBerita

Idris: Tanding tiket DAP, Tun M watak ‘Melayu mudah lupa’

Manifesto BN Melaka untuk PRU14 siap 80 peratus, kata ketua menteri Datuk Seri Idris Haron.—Foto BernamaManifesto BN Melaka untuk PRU14 siap 80 peratus, kata ketua menteri Datuk Seri Idris Haron.—Foto BernamaMELAKA, 15 Mac—Tun Dr Mahathir Mohamad tidak ubah seperti watak sajaknya, ‘Melayu Mudah Lupa’ apabila menyatakan kesediaan bertanding di bawah tiket mana-mana parti pembangkang termasuk DAP pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kata Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Idris Haron.

Beliau berkata adalah sesuatu yang ironi apabila Dr Mahathir yang dahulunya bercakaran dengan DAP terutamanya melibatkan isu orang Melayu, kini ‘mudah lupa’ dan sanggup bernaung di bawah ‘panji’ DAP demi meraih kuasa politik.

“Beliau (Dr Mahathir) digambarkan sedemikian kerana mudah lupa apa yang berlaku ketika menjadi perdana menteri selama 22 tahun. Beliau pernah jadi presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional tetapi sekarang lupa dengan apa diperjuangkan apabila bersahabat dengan pemimpin DAP.

“Akhirnya beliau dan pemimpin DAP itu menjadi tema dalam sajak ‘Melayu Mudah Lupa’, ia bagaikan peribahasa Melayu iaitu ‘menepuk air di dulang terpercik muka sendiri’,” kata Idris yang merupakan ketua menteri pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat  Exco kerajaan negeri Melaka di sini semalam.

Pada Ahad lepas, Dr Mahathir dilaporkan sebagai berkata sanggup bertanding di bawah tiket mana-mana parti politik dalam pakatan pembangkang termasuk DAP pada PRU14 akan datang, jika parti pimpinannya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dibubarkan.

Pengerusi PPBM itu berkata beliau menimbangkan pilihan itu dengan mengambil kira dilema dihadapi partinya itu susulan tindakan terbaru diambil Pendaftar Pertubuhan  (RoS). RoS telah meminta PPBM mengemukakan minit mesyuarat peringkat cawangan, bahagian dan pusat serta penyata kewangan sebelum 29 Mac atau berdepan risiko pendaftarannya dibatalkan.

Sementara itu, Idris berkata manifesto Barisan Nasional (BN) Melaka bagi PRU14 telah 80 peratus siap dan manifesto itu memberi fokus terhadap usaha menambah baik hidup rakyat.

“Apa yang penting kita (BN) telah menepati janji dalam manifesto pada PRU lepas. Intipatinya menambah baik kehidupan penduduk negeri ini,” katanya.

Beliau berkata antara perkara diberi penekanan dalam manifesto  itu adalah penyuraian trafik bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas, pembinaan insinerator di Sungai Udang serta hospital baharu di Ayer Keroh.

“Saya telah memohon secara serius tentang pembinaan lebuh raya pantai yang akan menghubungkan Linggi dan Telok Mas dan memohon untuk bina jejambat dari Tesco (Peringgit) ke Pulau Gadong, ini semua akan berlaku selain menyuraikan trafik dari Ayer Keroh ke sekitar Bandar Melaka.

“Penggal ini kita dapat buat enam penyuraian trafik melibatkan kawasan di Bukil Katil, Sungai Udang, Alor Gajah dan Jasin. Kita akan memastikan perkembangan ini dari masa ke semasa bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di negeri ini,” katanya.—Bernama

Lagi Video di MMOTV