projekmmoBerita

Guru nampak suspek ‘cuba masuk selimut’ pelajar tahfiz

Polis Kuantan menahan seorang lelaki yang disyaki meliwat enam pelajar tahfiz. — Paparan skrin GooglePolis Kuantan menahan seorang lelaki yang disyaki meliwat enam pelajar tahfiz. — Paparan skrin Google

KUANTAN, 15 Mac — Serangan seks pada 21 pelajar tahfiz di sini terbongkar apabila guru melihat suspek cuba masuk ke dalam selimut seorang mangsa.

Murid tahfiz itu sedang tidur di asrama bulan lalu, kata pengetua dan pemilik pusat pendidikan itu seperti dilapor Berita Harian semalam.

"Selepas disoal siasat, barulah pelajar terbabit mengaku mengenai kegiatan tidak bermoral lelaki berkenaan yang kami sudah anggap macam keluarga sendiri," katanya, yang tidak dinamakan.

Tambahnya, lebih menyedihkan beliau 21 pelajar lelaki antara 10 hingga 17 tahun menjadi mangsa gangguan seks suspek, termasuk diliwat, sejak Ogos. 

"[...] malah seorang daripada mereka juga memaklumkan dipaksa melakukan perkara terkutuk berkenaan kira-kira 10 kali," katanya kepada media.

Suspek juga didakwa membawa pulang mangsa ke rumahnya tanpa pengetahuan pihak pengurusan maahad.

Semalam media melaporkan pelajar-pelajar mengalami penderaan seks di tangan sukarelawan tersebut yang sering membantu pusat tahfiz itu sejak 2015.

Menurut Bernama, enam daripada mangsa tersebut yang berusia 14 hingga 17 tahun diliwat oleh lelaki 41 tahun itu sejak Disember lalu.

Pemilik maahad tersebut, 38 tahun, tidak menyangka lelaki yang suka membantu itu dan dikenali ibu bapa pelajarnya sanggup berbuat demikian.

"Kami memang tidak menyangka perkara ini kerana dia aktif dalam memberi sumbangan barangan keperluan harian serta dipercayai pegawai khas kepada salah seorang kerabat di negeri ini," katanya lagi.

Tidak lama selepas laporan polis dibuat Isnin lalu, suspek ditahan pada hari yang sama dan direman sehingga 19 Mac ini.

Berdasarkan aduan polis, Utusan Online melaporkan semua mangsa mendakwa dipukul dan diugut bunuh oleh suspek jika membongkar kejadian itu.

Bernama turut melaporkan timbalan ketua polis daerah berkata suspek menodai mangsa di kawasan asrama dan rumahnya.

“Siasatan mendapati suspek yang bekerja sendiri melakukan kesalahan itu sebanyak antara satu hingga lima kali terhadap setiap mangsa,” kata Supt Kama Azural Mohamed.

Suspek disiasat bawah Seksyen 377C Kanun Keseksaan. Lelaki itu boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Lagi Video di MMOTV