projekmmoBerita

Ciplak Nasi Kak Wok, saman dalam tiga bulan

Sajian asli restoran Kak Wook di Lundang, Kota Baru seperti dinikmati oleh seorang pengunjungnya. — Foto ihsan Facebook/Norhaidan Ibrahim Sajian asli restoran Kak Wook di Lundang, Kota Baru seperti dinikmati oleh seorang pengunjungnya. — Foto ihsan Facebook/Norhaidan Ibrahim KOTA BARU, 9 Mac — Restoran sebenar Nasi Kak Wok akan mengambil tindakan terhadap peniaga yang menggunakan nama jenama mereka tanpa kebenaran.

Peguam restoran Kelantan itu berkata 10 premis di Kuala Lumpur diberikan notis amaran bagi menghentikan penggunaan jenama, lapor Harian Metro.

“Kami sudah berbincang dan pewaris Nasi Kak Wok memberi tempoh tiga bulan dari sekarang kepada peniaga untuk menukar jenama mereka sebelum tindakan lebih tegas diambil,” kata Zahari Affendi Abdul Kadir.

Sementara itu, anak pengasas Nasi Kak Wok menegaskan mereka hanya mempunyai enam cawangan di Kelantan dan tidak ada di negeri lain.

“Perniagaan warisan ini tidak pernah dibuka di tempat lain dan jika ada ia adalah tiruan,” kata Mastura Ibrahim dalam sidang media semalam.

Akibat perbuatan menciplak jenama itu, syarikatnya dihubungi pihak berkuasa bagi membuktikan kesahihan jenama dan cawangan, tambahnya.

Diasaskan Mek Wook Hassan, Nasi Kak Wok terkenal di Kota Baru sejak 1970-an. Nasinya berlauk ayam goreng dipotong kecil, kuah gulai dan sambal.

Lagi Video di MMOTV