projekmmoBerita

Cerai isteri jika lelaki sambut bayi? Semak dulu

Foto fail menunjukkan sekumpulan kakitangan perubatan bertugas di bilik bedah. Seorang pelatih doktor di Hospital Selayang mendakwa ada suami mengugut kakitangan hospital dengan cerai taklik ketika isteri mahu bersalin. — Foto ReutersFoto fail menunjukkan sekumpulan kakitangan perubatan bertugas di bilik bedah. Seorang pelatih doktor di Hospital Selayang mendakwa ada suami mengugut kakitangan hospital dengan cerai taklik ketika isteri mahu bersalin. — Foto ReutersKUALA LUMPUR, 12 Mac — Seorang ustaz menasihatkan suami yang melafazkan taklik agar isterinya dirawat doktor wanita sahaja merujuk pejabat agama. 

Muhamad Subki Shaari menyeru pengguna media sosial agar tidak mengeluarkan hukum sendiri berdasarkan kisah yang dikongsikan, lapor mStar Online.

Beliau diminta mengulas perbincangan susulan tindakan suami yang melafazkan taklik cerai talak satu jika doktor lelaki menyambut kelahiran anaknya. 

Tindakannya itu dikongsikan seorang doktor dalam latihan yang terkejut dengan permintaan pelik tersebut pada 1 Mac lalu di Facebook.  

Susulan itu, coret Ayie Mahadi yang bertugas di Hospital Selayang, seorang pegawai perubatan wanita ditugas untuk menyambut bayi tersebut. 

Namun kemudian doktor lelaki pula merawat isteri tersebut kerana tiada doktor wanita pada sebelah pagi selepas wanita itu sudah bersalin 

“Agak-agak jatuh atau tidak talak si suami kepada isteri tersebut? Entahlah saya pun tidak pasti. Mungkin jatuh, mungkin tidak,” coretnya lagi.

Dihubungi portal itu, Muhamad Subki berkata taklik mengaitkan talak dengan sesuatu sifat atau syarat, sama ada berkaitan isteri atau orang lain.

“Contohnya, suami mengaitkan talak dengan tindakan tertentu yang dilakukan oleh isterinya atau orang lain,” katanya.

Beliau menyarankan suami merujuk pejabat agama Islam atau mahkamah syariah untuk mendapatkan jawapan bagi menyelamatkan rumah tangga mereka. 

Lagi Video di MMOTV