projekmmoBerita

‘Buntat’ diminta berlakon banyak, bayar terlalu murah

Diminati ramai melalui drama ‘7 Hari Mencintaiku’, Ariff bakal muncul dalam filem 'Jibam' pada 7 Disember ini. — Foto oleh Choo Choy MayDiminati ramai melalui drama ‘7 Hari Mencintaiku’, Ariff bakal muncul dalam filem 'Jibam' pada 7 Disember ini. — Foto oleh Choo Choy MayKUALA LUMPUR, 3 Dis — Pelakon sensasi kanak-kanak, dikenali watak Buntat, ditawarkan bayaran terlalu rendah sehingga ia terpaksa ditolak.

Muhammad Ariff Abdullah, 13, harus berlakon puluhan babak tetap bayarannya  kurang RM3,000 menjadi pengalaman pahitnya, lapor Utusan Online.

“Waktu itu saya sendiri tidak pandai nak letak harga tapi kalau tawaran yang terlalu murah, memang saya tolak terus,” kata ibunya Rosdiana Mastura Abdullah.

“Kami duduk di Jitra (Kedah) dan perlu ke Kuala Lumpur kalau nak berlakon, tentu jumlah bayaran yang diterima perlu diambil kira.”

Ariff, mengalami masalah sukar membaca, diminati ramai sewaktu membawa watak anak kelainan upaya (OKU) dalam 7 Hari Mencintaiku di TV3 tahun lalu.

Belajar di SMK Sri Mahawangsa, Jitra, beliau akan muncul dalam filem Jibam, adaptasi novel popular karya kartunis Ujang, yang ditayangkan 7 Disember ini.

Ditemui akhbar itu sewaktu mempromosi filem tersebut, Ariff yang lima bulan tidak berlakon memang merindui saat-saat berada di lokasi penggambaran.

“Memang rindu nak berlakon semula, tapi semua kerjaya saya diuruskan oleh ibu. Bila ibu berpantang [lepas bersalin], saya tidak boleh berlakon,” katanya.

“Siapa yang menguruskan kerjaya hal berkaitan dengan lakonan. Kalau tidak ada penggambaran, saya beri tumpuan kepada persekolahan.” 

Lagi Video di MMOTV