projekmmoBerita

Bayi berbalut kain, sejadah ditemui di ruang solat

Polis berkata tiada pengenalan atau nota ditinggal bersama bayi itu, yang kemudiannya dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. — Foto ihsan Facebook/DTTBPolis berkata tiada pengenalan atau nota ditinggal bersama bayi itu, yang kemudiannya dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. — Foto ihsan Facebook/DTTBSEREMBAN, 13 Mac — Seorang bayi berkain putih yang diselimut dengan sejadah ditemui menangis selepas selesai azan subuh di sebuah surau di Seremban 2, semalam.

Dijumpai masih bertali pusat, bayi lelaki itu ditemui di ruang solat wanita Surau Al-Ibrahim, Garden Home Fasa E di sini, oleh seorang jemaah lelaki. 

Pengerusi surau Bakri Ab Rahaman berkata lelaki itu menjejaki suara bayi itu, yang ditinggalkan sebelum jemaah lain hadir solat Subuh, lapor Harian Metro.

“Dia terkejut menemui bayi berkenaan terbaring seorang diri di tepi dinding ruang solat wanita dan segera memberitahu jemaah lain [...],” katanya.

Beliau percaya bayi itu ditinggalkan lebih awal kerana dimaklumkan ada jemaah paling awal hadir memberitahu pintu surau telah terbuka sebaik sahaja tiba.

“Bagaimanapun dia tidak menyedari ada sesuatu di ruang solat wanita yang gelap dan terlindung dengan langsir,” kata Bakri lagi. Polis dan ambulans juga dihubungi.

Sementara itu, seorang penduduk Haslina Hussain berkata seorang jemaah wanita bergegas ke rumahnya bagi membancuh susu untuk bayi seberat 2.7kg yang kelaparan.

“Sementara pasukan perubatan membuat pemeriksaan terhadap bayi itu, seorang jemaah wanita membawa sebotol susu untuk menenangkannya,” kata wanita 54 tahun itu.

Timbalan ketua polis daerah Seremban pula berkata tiada pengenalan atau nota ditinggal bersama bayi itu, yang kemudiannya dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut.

“Kes disiasat bawah Seksyen 317 kerana membuang bayi,” kata Supt Sulizmie Affendy Sulaiman, yang menambah, bayi itu diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat. 

Lagi Video di MMOTV