Selami watak Chong Wei, pelakon ‘disekat’ jumpa keluarga

Penonton menyaksikan tayangan perdana sedunia filem kisah hidup Lee Chong Wei di Stadium Nasional Bukit Jalil, 9 Mac 2018. — Foto BernamaPenonton menyaksikan tayangan perdana sedunia filem kisah hidup Lee Chong Wei di Stadium Nasional Bukit Jalil, 9 Mac 2018. — Foto BernamaKUALA LUMPUR, 13 Mac — Demi menghayati watak sebagai jaguh badminton Lee Chong Wei, seorang pelakon baru tidak berjumpa keluarga selama tiga bulan.

Tosh Chan, 23, “dilarang” bertemu mereka demi latihan bermain badminton dan penggambaran Lee Chong Wei: Rise of the Legend, lapor Kosmo!.

“[...] saya juga ‘dilarang’ untuk berjumpa dengan keluarga sekitar tiga bulan sepanjang proses latihan dan penggambaran,” katanya.

“Perkara itu secara tidak langsung membantu saya untuk lebih mendalami watak terutama melibatkan babak emosi.”

Pertama kali di layar perak, pelakon asal Johor Baru itu membawa watak Lee kecewa akibat kecederaan lutut dan terpaksa pula memutuskan hubungan cinta.

Watak kekasih atlet itu Datin Wong Mew Choo dibawa oleh Ashley Hua. Pelakon lain termasuklah Datuk Rosyam Noor, Mark Lee, Yeo Yann dan Jake Eng.

Pada 9 Mac lalu, filem arahan Teng Bee itu dipertontonkan di depan 20,000 penyokong Lee di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Dipancar melalui layar gergasi 40 meter panjang dan 17 meter tinggi, acara itu tersenarai dalam Malaysia Book of Records dan Asia Book of Records.

Lagi Video di MMOTV