Khalid Ibrahim hadir konvensyen Umno Selangor

(Dari kiri) Datuk Wira Razali Ibrahim, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Tan Sri Muhammad Taib di konvensyen Umno Selangor di Kuala Lumpur 2 Disember 2017. — Foto oleh Choo Choy May(Dari kiri) Datuk Wira Razali Ibrahim, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Tan Sri Muhammad Taib di konvensyen Umno Selangor di Kuala Lumpur 2 Disember 2017. — Foto oleh Choo Choy MayKUALA LUMPUR, 2 Dis ― Bekas menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim muncul di konvensyen Umno Selangor hari ini, mengejutkan ramai pemerhati politik.

Bekas pemimpin PKR itu dilihat berjalan bersama naib presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Tan Sri Muhammad Taib, juga bekas menteri besar.

Khalid, yang menang di kerusi Bandar Tun Razak dan Pelabuhan Kelang, dipecat daripada parti itu susulan keengganannya meletakkan jawatan menteri besar.

Walau belum menyertai sebarang parti baru, beliau disebut-sebut akan membantu Barisan Nasional merampas semula Selangor daripada gabungan pembangkang.

Pada 23 Oktober lalu, bekas menteri besar Tan Sri Abu Hassan Omar menyatakan Khalid bersedia bersamanya dan Muhammad untuk mendukung usaha Umno itu.

Abu Hassan dilaporkan mengetahui hasrat Khalid itu melalui beberapa “sumber rapat” dengan bekas ahli korporat tersebut.

Empat bekas menteri besar negeri itu, termasuk Dr Mohamad Khir Toyo, dijangka bergandingan bagi menumpaskan pentadbiran Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Memang Khalid bersedia untuk berbuat demikian [bantu kempen BN],” kata Abu Hassan, ketua Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Selangor.

Baca seterusnya di Malay Mail Online.

Lagi Video di MMOTV