Anak panda Nuan Nuan pulang ke China pada 14 Nov

Gelagat comel anak panda gergasi Nuan Nuan yang sedang diperhati oleh pengunjung di Zoo Negara di Kuala Lumpur 5 Oktober, 2017. — Foto BernamaGelagat comel anak panda gergasi Nuan Nuan yang sedang diperhati oleh pengunjung di Zoo Negara di Kuala Lumpur 5 Oktober, 2017. — Foto BernamaKUALA LUMPUR, 6 Okt — Nuan Nuan, anak panda gergasi betina yang dilahirkan di Malaysia, akan pulang ke  China pada 14 Nov, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar. 

Beliau berkata anak panda gergasi itu akan dihantar terus ke Pengkalan Panda Dujiangyan  di Sichuan, China, oleh Malaysia Airlines Berhad (MAB) Kargo Sdn Bhd.

“Anak panda seberat 82kg itu kini menjalani latihan dengan dimasukkan ke dalam sangkar khas selama  beberapa jam sehari untuk membiasakan diri dengan ruang yang mengehadkan pergerakannya.

“Nuan Nuan akan dipisahkan daripada ibunya dan hanya akan dipertontonkan kepada umum semasa hujung minggu, cuti am dan cuti sekolah,” katanya ketika berucap pada majlis perpisahan bagi Nuan Nuan di  Pusat Konservasi Panda Gergasi (GPCC) di sini semalam.

Wan Junaidi berkata sungguhpun keputusan untuk menghantar Nuan Nuan pulang ke China merupakan suatu keputusan yang sukar dibuat, terdapat kemungkinan negara ini akan menyaksikan anak panda gergasi kedua di masa depan.

“Nuan Nuan, bertepatan dengan namanya, membawa begitu banyak kegembiraan kepada semua rakyat Malaysia dan pengunjung sejak lebih 26 bulan lepas dengan kelincahannya dan sentiasa sihat,” katanya.

Beliau berkata orang ramai masih boleh mengunjungi Nuan Nuan diGPCC pada setiap hujung minggu dan cuti umum sehingga 12 Nov.

Nuan Nuan, yang bermaksud ‘mesra’, dilahirkan pada 18 Ogos di GPCC, 15 bulan selepas ketibaan ibu bapanya Xing Xing dan Liang Liang.

Xing Xing dan Liang Liang datang ke Malaysia pada 21 Mei 2014 bersempena ulang  tahun ke-40 Hubungan Diplomatik Malaysia-China.

Pasangan panda itu akan berada di Malaysia bagi tempoh 10 tahun.

Dalam perjanjian yang dimeterai antara kedua-dua negara pada 15 Jun  2012, mana-mana anak panda yang dilahirkan di Malaysia perlu dihantar pulang ke China sebaik sahaja anak panda itu mencapai umur dua tahun.—Bernama

Lagi Video di MMOTV